Dugoročna vremenska prognoza

Ovde je predstavljena dugoročna vremenska prognoza za narednih šest meseci. Dugoročna prognoza je često u većoj meri zasnovana na statističkim vrednostima zabeleženim u prethodnim godinama. Imajte na umu da podaci izraženi u dugoročnoj vremenskoj prognozi predstavljaju srednje mesečne temperature, jer se samo tako mogu analizirati promene u odnosu na prošli ili budući vremenski period.

Dugoročna vremenska prognoza

Dugoročna prognoza za april 2015.

Srednja aprilska temperatura u granicama višegodišnjeg proseka. Nešto manje padavina, ipak prosečno vlažan april.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 8ºC a maksimalne oko 19ºC.

Srednja količina padavina tokom aprila biće za 5 mm niža od granica višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 47 mm.

Dugoročna prognoza za maj 2015.

Malo topliji i suvlјi maj. Ipak, srednje mesečne temperature vazduha i količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

U većem delu Srbije srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, dok će na jugu Srbije imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 1ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13ºC a maksimalne oko 25ºC.

Srednja količina padavina tokom maja biće ispod višegodišnjeg proseka za oko 5 mm. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 45 mm.

reklama
reklama

Dugoročna prognoza za jun 2015.

Početak leta. Topliji i nešto suvlјi jun. Ipak, srednje junske količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16ºC a maksimalne oko 27ºC.

Srednja količina padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka za oko 5 mm. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 87 mm.

Dugoročna prognoza za jul 2015.

Pravo leto. Topliji jul. Manje padavina, ipak julska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalne temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18ºC a maksimalne oko 29ºC.

Srednja količina padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 40 mm.

Dugoročna prognoza za avgust 2015.

Topliji i prosečno vlažan avgust.

Srednja minimalna i maksimalne temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19ºC a maksimalne oko 30ºC.

Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama nižim od višegodišnjeg proseka za 4 mm. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 46 mm.

Dugoročna prognoza za septembar 2015.

Topliji septembar sa malo manje padavina. Ipak, septembarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalne temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14ºC a maksimalne oko 25ºC.

Srednja količina padavina tokom septembra biće u granicama nižim od višegodišnjeg proseka za oko 10 mm. U Beogradu i široj okolini srednja septembarska količina padavina iznosiće oko 42 mm.

Izvor dugoročne vremenske prognoze: RHMZ

reklama
reklama
▲ Vrh stranice ▲