Dugoročna vremenska prognoza

Ovde je predstavljena dugoročna vremenska prognoza za narednih šest meseci. Dugoročna prognoza je često u većoj meri zasnovana na statističkim vrednostima zabeleženim u prethodnim godinama. Imajte na umu da podaci izraženi u dugoročnoj vremenskoj prognozi predstavljaju srednje mesečne temperature, jer se samo tako mogu analizirati promene u odnosu na prošli ili budući vremenski period.

Dugoročna prognoza za avgust 2014.

U većem delu Srbije prosečno topao avgust sa manje padavina. Ipak, avgustovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Na krajnjem severu Vojvodine topliji avgust sa prosečnom količinom padavina.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18ºC a maksimalne oko 29ºC.

Srednja količina padavina u avgustu biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom avgusta iznosiće oko 39 mm.

Dugoročna prognoza za septembar 2014.

Topliji i prosečno vlažan septembar.

U septembru srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha imaće vrednosti višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14ºC a maksimalne oko 25ºC.

Srednja količina padavina u septembru biće za 7 mm manja u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom septembra biće oko 45 mm.

reklama

Dugoročna prognoza za oktobar 2014.

Miholјsko leto. Srednja oktobarska temperatatura malo ispod, a količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u oktobru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 10ºC a maksimalne oko 20ºC.

Srednja količina padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 37 mm.

Dugoročna prognoza za novembar 2014.

Jesenje kiše. Prosečno topao i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u novembru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4ºC a maksimalne oko 11ºC.

Srednja količina padavina tokom novembra biće u višegodišnjem proseku. U Beogradu i široj okolini srednja novembarska količina padavina iznosiće oko 61 mm.

Dugoročna prognoza za decembar 2014.

Malo topliji i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u decembru će biti za oko 2ºC viša od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 2ºC a maksimalne oko 8ºC.

Srednja količina padavina tokom decembra biće za oko 8 mm niža od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 51 mm.

Dugoročna prognoza za januar 2015.

Izgledi za nastavak blaže zime. Blaži i prosečno vlažan januar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u januaru će biti za oko 1ºC viša od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 1ºC a maksimalne oko 5ºC.

Srednja količina padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 45 mm.

Izvor dugoročne vremenske prognoze: RHMZ

reklama
▲ Vrh stranice ▲