Dugoročna vremenska prognoza

Ovde je predstavljena dugoročna vremenska prognoza za narednih šest meseci. Dugoročna prognoza je često u većoj meri zasnovana na statističkim vrednostima zabeleženim u prethodnim godinama. Imajte na umu da podaci izraženi u dugoročnoj vremenskoj prognozi predstavljaju srednje mesečne temperature, jer se samo tako mogu analizirati promene u odnosu na prošli ili budući vremenski period.

Dugoročna prognoza za septembar 2014.

Hladniji i prosečno vlažan septembar.

U septembru srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha imaće vrednosti za oko 1ºC niže od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13ºC a maksimalne oko 23ºC.

Srednja količina padavina u septembru biće za 7 mm veća u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom septembra biće oko 56 mm.

Dugoročna prognoza za oktobar 2014.

Miholјsko leto. U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno suv, a na jugozapadu Srbije prosečno topao i suvlјi oktobar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u oktobru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 10ºC a maksimalne oko 19ºC.

Srednja količina padavina tokom oktobra biće za 5mm niža od višegodišnjeg proseka, dok će na jugozapadu biti niža za oko 10mm. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 32 mm.

reklama

Dugoročna prognoza za novembar 2014.

Prosečno hladan, ali suvlјi novembar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u novembru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4ºC a maksimalne oko 11ºC.

Srednja količina padavina tokom novembra biće ispod višegodišnjeg proseka za oko 7mm. U Beogradu i široj okolini srednja novembarska količina padavina iznosiće oko 48 mm.

Dugoročna prognoza za decembar 2014.

Malo blaži decembar. Nešto manje padavina, ali će se decembarske padavine ipak zadržati u granicama proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u decembru će biti za oko 1ºC viša od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 1ºC a maksimalne oko 6ºC.

Srednja količina padavina tokom decembra biće za oko 5 mm niža od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 46 mm.

Dugoročna prognoza za januar 2015.

U većem delu Srbije prosečno hladan i prosečno vlažan. Na jugozapadu zemlјe prosečno hladan, ali suvlјi januar.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u januaru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od -1ºC a maksimalne oko 4ºC.

Srednja količina padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka, dok će na jugozapadu zemlje biti niža za oko 10mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 46 mm.

Dugoročna prognoza za februar 2015.

Srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u februaru će biti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od -1ºC a maksimalne oko 4ºC.

Srednja količina padavina tokom februara biće veća za oko 7mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina iznosiće oko 40 mm.

Izvor dugoročne vremenske prognoze: RHMZ

reklama
▲ Vrh stranice ▲