Dugoročna vremenska prognoza

Ovde je predstavljena dugoročna vremenska prognoza za narednih šest meseci. Dugoročna prognoza je često u većoj meri zasnovana na statističkim vrednostima zabeleženim u prethodnim godinama. Imajte na umu da podaci izraženi u dugoročnoj vremenskoj prognozi predstavljaju srednje mesečne temperature, jer se samo tako mogu analizirati promene u odnosu na prošli ili budući vremenski period.

Prognoza za april 2014.

Malo topliji i prosečno vlažan april.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u aprilu će biti veća za 1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 8ºC a maksimalne oko 20ºC.

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 54 mm.

Prognoza za maj 2014.

Majske kiše. Srednja majska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14ºC a maksimalne oko 24ºC.

Srednja majska količina padavina će biti niža za 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom maja iznosiće oko 46 mm.

reklama

Prognoza za jun 2014.

Topliji jun. Manje padavina, ipak junska količina padavina u granicama proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u junu biće za 1ºC viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 16ºC a maksimalne oko 27ºC.

Srednja količina padavina u junu biće za 7 mm niža u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 86 mm.

Prognoza za jul 2014.

Topliji jul. Manje padavine, ipak prosečna julska količina padavina.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u julu biće za 1ºC viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19ºC a maksimalne oko 29ºC.

Srednja količina padavina u januaru biće niža za oko 6 mm u udnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom jula iznosiće oko 39 mm.

Prognoza za avgust 2014.

Nastavak leta. Topliji avgust. Manje padavina, ipak avgustovska količina u granicama proseka.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 1ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19ºC a maksimalne oko 31ºC.

Srednja količina padavina u avgustu biće niža za oko 11 mm u udnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom avgusta iznosiće oko 39 mm.

Prognoza za septembar 2014.

Prosečno topao septembar sa količinom padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

U septembru srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 1ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14ºC a maksimalne oko 24ºC.

Srednja količina padavina u septembru biće niža za oko 3 mm u udnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom septembra biće oko 49 mm.

Izvor dugoročne vremenske prognoze: RHMZ

▲ Vrh stranice ▲